Willem den Broeder

Willem den Broeder (foto: Theo Reyman)

Willem den Broeder, geboren 1951 te Schiedam waar hij nog steeds woont en creëert. Ontdekte het surrealisme al zeer vroeg!

Er zijn een aantal werken uit de jaren zeventig maar is echt gaan creëren in 1995.

Als autodidactische schilder exposeert hij nationaal en internationaal sinds 1997.

Technieken die hij hanteer zijn, schilderijen (acryl, olieverf, aquarel en gemengde technieken), etsen, tekeningen (houtskool, conté, potlood), automatisch schrijven, houtsnijwerk, objecten, frottage ,digitale techniek, korte films en ‘semi ready-mades’ daarnaast korte automatische verhalen en voorziet hij zijn werken soms van poëzie.

Het maken en creëren van surrealistische (kunst) is een dagelijkse bezigheid, zo ook het volgen van surrealistische- en algemene kunst van nu en vroeger.
Grote voorbeelden zijn de oude surrealisten en dadaïsten zoals Marcel Duchamp, Max Ernst, Leonora Carrington, Salvador Dalí, René Magritte, Joop Moesman, Guillaume Apolliair ´schrijver´ en André Breton de grondlegger en geestelijke vader van het surrealisme, dit waren degene die echt voor een verandering hebben gezorgd in de tot toen traditionele kunst vormen, ook Pablo Picasso was een grote veranderaar.
Met een groep expositie over hedendaags surrealisme In Santiago Chili 2009 heeft Willem den Broeder met o.a. Leonore Carrington  geëxposeerd, zij is in 2011 overleden en was 94 jaar. Met haar zoon Pablo Weisz Carrington  heeft Willem enkele samenwerkingen gedaan en heeft hij nog steeds contact.

De surrealistische resultaten van Den Broeder’s werken zijn vaak de herkenbare vormen in een verrassend perspectief. Hoewel zijn werken soms een Dalì-achtige uitstraling hebben, zijn deze toch zeer herkenbaar als zijnde een Den Broeder. Hij werkt niet vanuit een vast concept.

Vooruit plannen in het surrealisme is nu eenmaal niet mogelijk, hoewel! het een uitdaging is, om bij een opdracht vooral de wensen van de opdrachtgever (die je zou kunnen omschrijven als gedicteerde ideeën) te plaatsen in een surrealistisch beeld. Bij de eerste schetsen en studies (wat alleen bij opdrachten wordt toegepast) kan hij zich dan toch laten leiden door het onderbewuste, terwijl de wens van de opdrachtgever steeds (op de achtergrond weliswaar) aanwezig is. Je zou het eindresultaat van een opdracht daarom -Gedwongen Surrealisme- kunnen noemen.”

Hij heeft contact met surrealisten Wereldwijd en exposeerde meerdere malen in:

Surrealisten in Wenen 2004

Nederland, België, Frankrijk, Portugal (museum), Oostenrijk, Hongarije , Italië (museum), Amerika, Chili (museum).
Werkt regelmatig samen met surrealisten uit diverse landen, meestal op een digitale manier maar ook wel tijdens ontmoetingen, vaak zijn het potlood tekeningen “Cadaver Exquis” maar ook olieverf schilderijen komen voor.

Bernard Dumaine, Zazie en Willem den Broeder

In de loop van de jaren zijn er veel samenwerkingen geweest, heel veel tekeningen, schilderijen en ook films gaan per post heen en weer naar diverse landen, de resultaten zijn te zien onder samenwerkingen!

BrainChain (©WdBroeder2001-2019)

Een grote opdracht was het leveren van een schilderij (BrainChain) met daarvan een reeks zeefdrukken (250) welke in opdracht zijn gemaakt voor een firma in ’s Gravenhage. (jaar 2001)

In 2010 is het surrealistisch collectief SurCol op

Surrealisten van de groep SurCol Mill 2010

gericht, met een aantal Nederlandse Surrealisten wordt getracht het surrealisme in Nederland van heden ten dage uit te dragen en zo ook levend te houden. Dit doormiddel van gezamenlijke exposities, de eerste daarvan vond plaats in mei 2010. Willem den Broeder is de naamgever van SurCol – spreek uit al ZuurKool –
Door omstandigheden is Willem den Broeder rustend lid van SurCol.

 

Eerste selfie 1972 (foto WdB – spiegelbeeld afgedrukt)

Willem is door de Vrienden van het Jenevermuseum Schiedam uitgekozen om het etiket voor de Vriendenfles 2020 te ontwerpen. Deze zou worden gepresenteerd en onthuld  door Burgemeester Cor Lamers samen met Willem  op 5 april in het Jenevermuseum, echter het corona verhaal gooide roet in het eten. De presentatie en de expositie zullen nu later plaatsvinden. Mogelijk tijdens het Jeneverfestival in september 2020. We wachten af.Het Stedelijk Museum Schiedam heeft in april ‘20 Schiedamse kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken. Wat enigszins troost zou kunnen bieden in deze nare corona tijd “Troostkunst uit Schiedam“ Er zijn 50 kunstenaars die gehoor aan deze oproep hebben gegeven waaronder Willem den Broeder. Van de kunstwerken zijn posters gemaakt die gratis worden verspreid in en buiten Schiedam. (De posters zijn te bestellen tot eind mei) De kunstwerken zijn als het doorgaat vanaf 1 juni te zien in het Stedelijk Museum ook zijn de posters door heel Schiedam te zien achter de ramen op billboards en reclame borden.

 

Bron: Vrienden van het Jenevermuseum Schiedam www.jenevervrienden.nl

VRIENDEN FLES 2020 JENEVER MUSEUM SCHIEDAM

De kunstcommissie van het Jenevermuseum heeft Willem den Broeder als kunstenaar hiervoor aangezocht.

Deze is inmiddels klaar met het realiseren van het nieuwe etiket en is het nu wachten op een nieuwe datum om deze te presenteren.

Willem den Broeder (68), een rasechte Schiedammer, is autodidact.

Als voormalig elektrotechnicus schuwt Willem den Broeder  de moderne techniek niet. Veel van zijn kunstwerken komen de laatste tijd op een digitale manier tot stand.

In de loop der tijd heeft Willem zich veel technieken eigen gemaakt, die getoond worden tijdens de expositie in het Jenevermuseum, die rondom de onthulling van de Vriendenfles te zien zal zijn (de exacte data volgen nog).

Het resultaat van de inspanningen van Willem den Broeder voor het etiket van de Vriendenfles 2020 wordt op zondag 5  april a.s. – na afloop van de Algemene Ledenvergadering- om 15:00 uur a.s onthuld in het Jenevermuseum door burgemeester Cor Lamers.

In verband met  de Corona maatregelen is de datum van 5 april voor de uitreiking vervallen en kan, omdat de duur van de maatregelen niet bekend is, nog geen nieuwe datum worden vastgesteld.

Tot die tijd blijft het ontwerp geheim.

​Om u alvast een indruk te geven wat Willem den Broeder zoal met een Kelderfles en een jeneverglas kan doen, publiceren we hieronder het  volgende kunstwerk van zijn hand.

Dit is niet de Vriendenfles 2020! (Foto: Theo Reyman)

Op deze website een uitgebreid interview van Theo Reyman met kunstenaar Willem den Broeder.

Hier een link naar het Jenevermuseum

 


Documentatie:

1999 “Na 5 jaar Alkmaar nu 5 jaar Marrum” jubileum uitgave van surrealistisch kabinet Hendrik Beekman

2001 Brand X No4 int. surrealisme een uitgave in Australië.

2002 Europoort kringen (maandblad)

2007 Catalogus museu municipal Estremoz “Um postal para Mário Cesariny viagem a arcturus”

2007 Catalogus MELIMAGES cadavres exquis Frankrijk

2008 Catalogus “O Reverso do Olhar” Int. exhibition Surrealism Today Coimbra Portugal

2008 Surreal Art Now England

2009 Catalogus EL UMBRAL SECRETO Santiago Chili

2010 Dromen door Nederland boek+dvd bijdrage Ketelhaven (film)

2019 IMAGINE     Almanak der MSFU “Sams” faculteitsvereniging van geneeskunde in Utrecht.

 

Willem den Broeder --THE FLYING BALDER

surrealisme

 

Schilder niet, wat je kan fotograferen©WdBroeder2000