TestKolommen

 _____Het Surrealisme_____

Op deze website vindt U alles over het Surrealisme zoals, wat is Surrealisme en wat zijn de kenmerken van het Surrealisme.

Hier vindt U werken in alle surrealistische disciplines, ook op deze website linken naar Surrealisten uit binnen- en buitenland van vroeger en nu.

CONTACT”Heup in spiegelbeeld, of binnenstebuiten”


Digitale creaties van Willem den Broeder
 


 ‘Met het oog op de problematiek en diversiteit in hokjesdenken van een samenleving ten tijde van een gepolariseerde maatschappij’
Gemengde technieken op triplex 26,5×13,5×1,2cm


 

©W den BroederAlice Massénat en Willem den Broeder

 
 

De afwachtenden gadegeslagen’ Acryl op linnen, afm. 25 x 65 cm

De afwachtenden gadegeslagen’ Acryl op linnen, afm. 25 x 65 cm©W den Broeder


 

De Transformatie olieverf op canvas 30 x 40 cm

©W den Broeder


Tijd

Ons allen in een greep.
Na vandaag wederom een morgen.
Terwijl dit moment wordt omgebogen
naar gedachte aan verleden.
Vervaagt de werkelijkheid
onderweg naar herinnering.
©W den Broeder


Automatische tekening met Schaakstukken


©W den Broeder

Bij het surrealisme is de visuele en textuele verbeeldingskracht losgemaakt van het verstand en de logica, waardoor het onderbewustzijn in staat is onthullende, suggestieve voorstellingen te scheppen. Het toeval bepaalt dat absurde, zinsbegoochelingen en fantasieën in zowel 2- als 3-dimensionale afbeeldingen of surrealistische teksten ontstaan. Het is de zuiver automatische gedachte waarmee men zich voorneemt de wezenlijke werking van het denken tot uitdrukking te brengen Op deze website kunt u de vele disciplines vinden die het surrealisme rijk is!
Dromen werden door Freud gebruikt om zijn patiënten te helpen, maar bij de surrealisten werden ze verteld opdat iedereen ervan zou kunnen genieten. Surrealisten zijn overtuigd van de mogelijkheid van vrije associatie van ideeën, terwijl Freud juist betoogde dat deze associaties helemaal niet vrij waren, omdat zij beïnvloed zouden zijn door het onderbewuste. Ik moet toegeven dat de invloed van het onderbewuste zeer groot is!
W. den Broeder

  

NIETS, niemand weet hoe het eruit ziet!©WdBroeder2019
“Teksten stekten steksten tesken welke automatische,
instinctieve schrijflust vaak tot gevolg hebben zodat
blauwe teksten verschijnen als de zool van mijn linkervoet
zonder huid maar bedekt met hoornvlies waardoor zwemmen
soepel gaat in stroopachtig zeewater in IJsland
met als duikuitrusting driedelig zwart met hoge hoed
en drie ons ham alstublieft.”
©W den Broeder 2000

 


BrainChain ©W den Broeder2001

 Oneindig
Daar waar geboorte sterft,
in een hel rood licht.
Worden de vogels paarden.
Die galopperen tussen,
zee en maan.
©W den Broeder


Surrealisme de Kenmerken

“Het sterkste schilderij, moet ik toegeven, is voor mij het door de hoogste mate van willekeur gekenmerkte, dat waardoor men de meeste tijd nodig heeft om het in alledaagse taal te vertalen, hetzij omdat het een bijzonder hoge graad van klaarblijkelijke tegenspraak in zich draagt, hetzij omdat een van zijn kenmerken merkwaardig genoeg verborgen blijft, hetzij omdat het sensationeel lijkt maar zich desondanks gemakkelijk laat oplossen….., hetzij omdat het een onvoldoende formele rechtvaardiging in zichzelf vindt, hetzij omdat het iets hallucinerends in zich draagt, hetzij omdat het zonder meer aan het abstracte het masker van het concrete verleent of, omgekeerd, omdat het de ontkenning van de een of andere fundamentele fysische eigenschap inhoudt, hetzij omdat het de lachlust opwekt” 

Andrè Breton  (SURREALISTISCH MANIFEST1929).


Voor inlichtingen over surrealisme, surrealisten of beschikbare kunstwerken,  aarzel niet en stel uw vraag!
CONTACT


Auteursrecht
Beeldmateriaal en teksten van Willem den Broeder zijn beschermd. Bij gebruik dient  u  zich op de hoogte te stellen van het auteursrecht en zich te houden aan de bepalingen uit de auteurswet. Bij gebruik beeldmateriaal dient de gebruiker zelf contact op te nemen met Pictoright in Nederland of een soortgelijke instelling in het buitenland. Dit geldt ook voor beeldmateriaal op surrealisme.nl betreffende andere belanghebbende of de erven van deze om dit gebruiksrecht te regelen. Surrealisme.nl is niet aansprakelijk voor eventuele conflicten tussen gebruiker en rechthebbenden.