Willem den Broeder

 willem huisartsenpost schiedam
Willem den Broeder  1951 Schiedam.

Ontdekte het surrealisme al zeer vroeg!

Er zijn een aantal werken uit de jaren zeventig maar is echt gaan creëren in 1995.

Hij is autodidact en exposeert nationaal en internationaal sinds 1997.

 Technieken zijn, schilderijen (acryl, olieverf, aquarel en gemengde technieken), etsen, tekeningen (houtskool, conté, potlood), houtsnijwerk, objecten, digitale techniek, korte films en ‘semi ready-mades’.Daarnaast voorziet hij zijn werken soms van poëzie.

 Het maken en creëren van kunst is een belangrijk onderdeel van zijn bestaan. Ook de algemene kunstgeschiedenis heeft zijn belangstelling. Echter degene welke hij eert zijn toch wel de oude surrealisten en dadaïsten zoals Marcel Duchamp, Max Ernst, Salvador Dalí, Guillaume Apolliair ´schrijver´ en André Breton de grondlegger en geestelijke vader van het surrealisme.

 De surrealistische resultaten van Den Broeder’s werken zijn vaak de herkenbare vormen in een verrassend perspectief. Hoewel zijn werken vaak een Dalì-achtige uitstraling hebben, zijn deze toch zeer herkenbaar als zijnde een Den Broeder. Hij werkt niet vanuit een vast concept.

 Voorruitplannen in het surrealisme is nu eenmaal niet mogelijk, hoewel! het een uitdaging is, om bij een opdracht vooral de wensen van de opdrachtgever (die je zou kunnen omschrijven als gedicteerde ideeën) te plaatsen in een surrealistisch beeld. Bij de eerste schetsen en studies (wat alleen bij opdrachten wordt toegepast) kan ik mij dan toch laten leiden door het onderbewuste, terwijl de wens van de opdrachtgever steeds (op de achtergrond weliswaar) aanwezig is. Je zou het eindresultaat van een opdracht daarom -Gedwongen Surrealisme- kunnen noemen.”

 Willem den Broeder werkt regelmatig samen met surrealisten uit diverse landen, meestal op een digitale manier en ook wel tijdens ontmoetingen, vaak zijn het potlood tekeningen “Cadaver Exquis” maar ook samenwerkingen met olieverf schilderijen komen voor.

In de loop van de jaren zijn er veel samenwerkingen geweest, heel veel tekeningen, schilderijen en ook films gaan per post heen en weer naar diverse landen, de resultaten zijn te zien onder samenwerkingen!

 Een grote opdracht was het leveren van een schilderij (BrainChain) met daarvan een reeks zeefdrukken (250) welke in opdracht zijn gemaakt voor een firma in ’s Gravenhage.  (jaar 2001)

BrainChain (WdBroeder©️2001)

 In 2010 is het surrealistisch collectief SurCol opgericht, met een aantal Nederlandse Surrealisten wordt getracht het surrealisme in Nederland van heden ten dage uit te dragen en zo ook levend te houden. Dit doormiddel van gezamenlijke exposities, de eerste daarvan heeft plaats gevonden in mei 2010.

Door omstandigheden is Willem den Broeder rustend lid van SurCol.

  

 Documentatie:

1999 “Na 5 jaar Alkmaar nu 5 jaar Marrum” jubileum uitgave van surrealistisch kabinet Hendrik Beekman

2001 Brand X No4 int. surrealisme een uitgave in Australië.

2002 Europoort kringen (maandblad)

2007 Catalogus museu municipal Estremoz “Um postal para Mário Cesariny viagem a arcturus”

2007 Catalogus MELIMAGES cadavres exquis Frankrijk

2008 Catalogus “O Reverso do Olhar” Int. exhibition Surrealism Today Coimbra Portugal

2008 Surreal Art Now England

2009 Catalogus EL UMBRAL SECRETO Santiago Chili

2010 Dromen door Nederland boek+dvd bijdrage Ketelhaven (film)

Willem den Broeder --THE FLYING BALDER

 

surrealisme